Események, rendezvények

Partnerintézmények és gyakorlóiskolák együttműködése – a TKSZ Képzés-menedzsment szakosztályának online workshopja

A tanárképzés gyakorlati rendszerének hosszú évek óta folyó változásai jelentős mértékben érintették a gyakorlóiskolákat, és egy furcsa anomáliát is teremtettek. Ha csak a kreditszámokat és a gyakorlat időtartamát tekintjük, akkor láthatóvá válik, hogy a partneriskolákban folyó gyakorlati képzések (összefüggő egyéni gyakorlat, pályaszocializációs gyakorlat) messze felülmúlják a gyakorlóiskolákban zajló szaktárgyi gyakorlatokat. A partnerintézményeknek és a mentortanároknak ugyanakkor feltételezhetően kevesebb szakmai tapasztalatuk van a tanárjelöltekkel folytatott közös munkában, és főleg abban, hogy ne pusztán az egyes mentortanárok vállán nyugodjék a hallgatók gyakorlatának koordinálása, hanem mint intézmény, mint partneriskola vegyenek részt ebben a folyamatban. 

Mindezek miatt régóta érlelődő gondolat, hogy a gyakorlatokat folytató intézmények között szorosabb szakmai kapcsolatok kialakítására lenne szükség. A gyakorlóiskolák a hosszú évtizedek óta felhalmozódott tapasztalataik megosztásával hatékony segítséget nyújthatnának a partnerintézményeknek. Ebben a kérdésben konszenzus van mind a gyakorlóiskolák, mind az egyetem tanárképzéssel foglalkozó szervezeti egységei között. De ez a folyamat mégsem indult meg.

Ugyanakkor a probléma különösen aktuálissá vált a tavaly bevezetett új osztatlan tanárképzés rendszerében, ahol a hallgatók az első évtől kezdve jelen vannak (lesznek) a gyakorlóhelyeken. 

Ezért néhány intézmény (ELTE Radnóti, Könyves Kálmán Gimnázium, Szinyei Merse Pál Gimnázium, Bajza Utcai Általános Iskola) nekilátott ennek a munkának. 

Célunk, hogy a tanárképzésben résztvevő iskolák számára létrehozzunk egy szervezeti mintát a partnerintézmény működési feltételeinek megteremtésére.

A webináriumon az említett intézmény tanárképzéssel foglalkozó, felelős képviselői osztják meg eddigi munkájuk tapasztalatait és jövőbeni elképzeléseit.

Ajánljuk minden tanárképzésben érintett érdeklődőnek, gyakorlóiskolai és partnerintézményi vezetőnek, a gyakorlati képzésért felelős referensnek.

A beszélgetés résztvevői: 

  • dr. Garam Ágnes, Láng György – ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
  • Balla Réka – Könyves Kálmán Gimnázium
  • Molnár Krisztina – Szinyei Merse Pál Gimnázium

Időpont: 2024. április 30. 16:00-18:00

Helyszín: online (Zoom felület) – A linket, a regisztrációkor megadott e-mail címre fogjuk kiküldeni.

Regisztrációs felület: https://forms.gle/d7UHw7XE1ALpV12w7

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük